Wanneer Sherlock een bron van inspiratie is

15 September 2022 - Geschatte leestijd: 2 minuten

Soms heb je het gewoon mis. Althans, daar kom je later pas achter. Zo had ik de afgelopen weken een iMac op de werkbank staan waar ik geen beeld op kreeg. Van alles geprobeerd maar het ding wilde niet. De iMac ging wel aan, ventilatoren gingen draaien, opstarttoon schalmde door mijn hobbyhok, DVD-speler ging even heen en weer en de LED's op het logic board gingen alle 3 branden. Wacht, alle 3? Er moeten 4 zijn. Dat is dus niet goed. Verder met de speurtocht dan maar.

Door het niet branden van deze 4e LED ben ik verder op zoek gegaan. De iMac heeft zelfs in z'n blootje beneden in de woonkamer gestaan om ouderwetsch aan de TV gekoppeld te worden via VGA. Dat is een beeldscherm-aansluitmogelijkheid uit de vorige eeuw. Op de TV gaf de iMac prima beeld. Het was dus NIET de videokaart, dan had ook op de TV geen beeld gestaan. Verder zoeken dus...

Uiteindelijk met onderdelen van een andere iMac die hier nog stond een semi-transplantatie gedaan. Allereerst het beeldscherm uitgewisseld. Het "defecte" scherm in de andere iMac. Tadaa... Beeld. Die was het dus niet. Uitgesloten. Of zoals Sherlock zou zeggen "gededuceerd". En zo werden er nog wat onderdelen uitgewisseld, steeds met positief resultaat.

Na enig zoekwerk op het internet kwam ik op een bericht van iemand met hetzelfde probleem. Enige verschil is dat hij het probleem al had opgelost en ik nog niet. Het kwam er op neer dat een iMac bijna werd opgegeven door een onderdeeltje van nog geen 1 bij 2 mm groot. Een weerstandje die het welletjes vond. Die was doorgebrand. Stuk. Kapot.

Aan de hand van de bijgesloten foto van dat bericht op internet kon ik de weerstand vinden. En ja, ook die van mij was stuk of kapot. Doorgebrand. Al met al is dit een hele opluchting. Het scheelt mij een iMac de deur uit doen en tegen de eigenaar te moeten zeggen "het spijt me, ik kom er niet uit maar ik denk dat het logic board defect is". Het logic board is namelijk helemaal niet defect. Het weerstandje is defect. Uiteraard gaan die dingen niet vanzelf, mogelijk is er nog iets aan de hand. Maar het begin is er.

Over mij

sypie®

Sypie®

Probeert zo nu en dan wat dingen te repareren. Prutst een eind in het rond om leuke dingen uit te proberen en heeft een rommelig bureau. Er gebeurt altijd wel iets...

Categoriën