Sypie's website

Eigenwijze reparaties en upgrades

Menu

Werk voorbereid

Via Marktplaats kreeg ik een reactie op mijn aanbod om iMacs te repareren. De beste meneer had z'n iMac al uit elkaar liggen, vertelde hij trots. Een aantal dagen later kreeg ik de iMac overhandigd. Het was een pakketje in een grote vuilniszak. Werkelijk alles wat los kon en moest was losgehaald. Alle onderdelen lagen los in de behuizing. Onderdelen zaten in boterhamzakjes. Gelukkig waren de schroefjes goed ingepakt. Het display was zelfs ontdaan van het frame waarmee die in de behuizing vast komt. Waarom dat gedaan is? Geen idee, normaal gesproken hoeft die helemaal niet los.

Eenmaal in mijn hobbyhok (=zolderkamer) aangekomen was het tijd om alles op een rijtje te zetten. Alle schroefjes werden gesorteerd en geteld. Het display werd weer in elkaar gezet. Onderdelen werden schoongemaakt, wat ook heel goed te zien was. De iMac uit 2007 was zwaar verstoft, zie de foto's bij dit bericht. Nadat alles lekker schoongepoetst was heb ik eerst de hele iMac in elkaar gezet, op de voorkant na. Het geheel gaat toch weer uit elkaar. Voor het uitsluiten en opsporen van het probleem had ik wel even een werkende iMac nodig.

Na het aansluiten van het scherm de stekker in het stopcontact gedaan en de iMac opgestart. Het opstartgeluid was goed, het begin was er. Helaas lieten de LED's op het moederbord zien dat de videokaart defect was. Ah, een bekend probleem. De komende dagen probeer ik dit probleem te verhelpen. Wanneer dat klaar is kan deze 12 jaar oude machine er weer even tegenaan. Het enige wat op dit moment niet meer doet is de microfoon. Daarvan is de kabel kapotgetrokken door de eigenaar.