Sypie's website

Eigenwijze reparaties en upgrades

Menu

iPhone op de werkbank

Afgelopen week was het weer eens zover. Er belandde een apparaat op mijn werkbank waar ik niet zo heel erg in thuis ben. Deze keer een iPhone 6S, de kleine snelle versie van de iPhone 6 serie. Prima toestel die écht nog wel even mee kan. Als de batterij netjes wordt opgeladen en 2 dagen meegaat op één batterij. Dat was dus niet het geval.

Deze reparatie was al aangekondigd, hierdoor had ik de nodige voorbereidingen al kunnen doen. De iPhonereparatiehandleiding (3*woordwaarde) stond al in mijn favorieten. De batterij en het oplaadprintje, het onderdeel waar de Lightning connector op zit, waren al besteld bij mijn vrienden. De inspanningen die zij leveren voor mensen die schroefjes losdraaien is geweldig. Duidelijke handleidingen, goede foto's en ontzettend veel producten die uit elkaar gehaald zijn.

Het pakketje wat uit Duitsland kwam had een paar hele handzame doosjes aan boord. Ook hieraan was duidelijk te zien dat mijn vrienden vinden dat we het recht hebben om dingen zelf te repareren. Op de buitenkant van de doos en op een kaart in de doos is een vuist met een bahco (verstelbare moersleutel) te zien. Dit is een protestteken. iFixit en een heleboel anderen zijn van mening dat apparaten door hen zelf gerepareerd moeten kunnen worden in plaats van alleen door de fabrikant. Uiteraard ben ik het daar helemaal mee eens.

De sets die je via iFixit.com kunt bestellen zijn erg compleet. Zelfs de pakking om een iPhone weer redelijk water- en stofdicht te krijgen zit er bij. Alleen de tape om de batterij mee vast te plakken aan de behuizing is een drama, althans bij mij. De tape op zich was goed maar om het netjes op de batterij te krijgen heb je iets andere skills nodig dan die ik heb. Uiteindelijk is het toch goed gekomen.