Sypie's website

Eigenwijze reparaties en upgrades

Menu

Hoe een echte namaak voor problemen zorgt.

Via via was iemand aan mijn nummer gekomen en had contact met mij opgenomen. Het ging om een MacBook Air uit 2011 die even nagekeken moest worden zodat dochterlief de laptop kon gebruiken voor haar studie. Prima, aangeboden om voor een vast bedrag de boel schoon te maken en te installeren. Wat ik toen nog niet wist en wat me ook niet heel duidelijk medegedeeld was bleek het feit dat de MacBook bleef herstarten. Dit ging vrij vlot achter elkaar door. Dus aanzetten, "boing..." eventjes oplichtend beeld en weer "boing..." enzovoorts. Er was geen enkele toetsencombinatie die hier iets aan. Veranderde. Mooi project voor een vakantiedag.

Allereerst alles maar eens uit elkaar gehaald. Accu, I/O bordje en het logic board konden zo verwijderd worden. Het geheel had wat stof opgebouwd in al die jaren wat best logisch is. De ventilator was redelijk vies, toch heb ik ze wel erger gezien. Op mijn gebruikelijke manier de boel schoongemaakt, nieuwe koelpasta geplaatst en alles weer op z'n plekje gemonteerd. Nu alles schoon was kon ik eens gaan kijken naar het daadwerkelijke probleem.

Goed. Het begon met het verdenken van het I/O bordje. Dit is een klein printplaatje waar de MagSafe adapter, een USB-poort en de koptelefoonuitgang op zit. Dit printplaatje zit met 2 kabeltjes vast aan het logic board. Door het I/O bordje los te koppelen en al hangend aan te sluiten kreeg ik iets meer resultaat. Mijn eerste vermoeden was dan ook dat het I/O bordje defect zou zijn geraakt. Dit zou ook een gevolg kunnen zijn van de opdonder die de MacBook had gehad, er zat een klein knikje in de behuizing op die plek. Bij het herhaaldelijk proberen was het probleem ook weer terug. Ik kon weer van voor af aan beginnen met het uistluiten van zaken.

Een volgende stap was de oplader. Gelukkig had ik nog een MagSafe 1 oplader liggen van mijn oude MacBook Unibody. Deze oplader aan de MacBook Air gekoppeld en tadaa! Doorstarten, beeld en een inlogscherm er voor. Kijk, daar kwam ik voor. Het I/O bord kon weer ingebouwd worden zoals het hoort. Daarna nog een aantal tests gedaan en herhaaldelijk ging het met de meegeleverde oplader niet goed. Uiteindelijk eens goed naar de oplader gekeken en het bleek een Chinese namaak te zijn. Geen Apple logo op de behuizing en iets andere spanningen dan de originele opladers. Kijk, daar zit een deel van het probleem. Verder was er aan de zijkant te zien dat het plastic warm was geweest. Het was niet gesmolten of vervormd. Dit betekent dat er inwendig iets niet in orde is. Dit kan verklaren waarom de MacBook Air niet wilde doorstarten en opladen.

Uiteindelijk de persoon op de hoogte gesteld dat voor het afgesproken bedrag plus een passende vergoeding voor mijn oude oplader de boel opgelost is. Uiteindelijk is iedereen blij, de klant weer een netjes werkende MacBook Air die écht nog wel een ronde meekan en ik ben van mijn oplader af die ik zelf niet meer kon gebruiken. Dus mensen, kijk uit voor Chinese namaak opladers, kijk liever een keer op Marktplaats voor tweedehands opladers. Controleer wel even het punt waar de oplaadkabel uit het adapterblok komt, dat is een zwakke plek.